içeriklerim
içeriklerim
yeni ekliycem
Safranbolu'nun meşhur yemekleri
Oğuzhan Eroğlu
Safranbolu'nun meşhur yemekleri
Karabük/Safranbolu'nun meşhur yemekleri

Paylaşım
Facebook'ta Paylaş
1 kişi beğendi İlk beğenen siz olun
Göbü
0
Mayalı hamurunuzu hazırlayın. Sade yapmak istiyorsanız, halka şekil verip kızgın sıvı yağda kızartın. Yahut, ince kıyılmış maydanoz ile beyaz peynir ile hazırladığınız harçla peynirli göbü de yapabilirsiniz. Göbüyü ayrıca, cevizli, ıspanaklı, kıymalı içle hazırlamak da mümkün. Ispanaklı ve kıymalı çeşitlerinde, ıspanak ya da kıyma piyazlık doğranmış kuru soğanla az kavurulursa, çok daha lezzetli olur.
Cevizli Çörek
0
Hanımların kabul günlerinde sık sık yapılan cevizli çörek, bunun dışında da, cenaze evine yakınları tarafından götürülür. Mayalı hamur açın. Yufka aralarına sıvı yağ sürün. Ek olarak, dövülmüş ceviz koyup rulo şeklinde yuvarlayın. Dikdörtgen kesip fırın tepsisine dizin, üzerine de yumurta sarısı sürün. Sonra da, tepsiyi önceden ısıttığınız fırına sürün. Cevizli çörek, evde fırınınız yoksa, ekmek fırınlarına da verilebilir.
Safranlı Zerde
0
Yörenin ismini taşıyan Safranlı Zerde, kentte özellikle bayramlarda, cenaze evinde ise mevlütten sonra ikram ediliyor. Pirinci suyla yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanmış pirince çekirdeksiz üzümü katın. Toz şeker ile akşamdan ıslattığınız bir tel safran suyunu karıştırıp pirince ilâve edin. Bu karışımı muhallebi kıvamında pişirip cam kâselere koyun. Soğuduktan sonra ikram edin.
Safranbolu Baklavası
0
Yaprak inceliğinde nişasta ile açılan yufkalar bez örtülere serilerek biraz kurutulduktan sonra yağlanmış tepsiye aralarına dövülmüş ceviz serperek serilir. 40-50 yufkanın üst üste konulmasıyla yapılan baklavanın diliminin kalınlığı 3 cm kadardır.Yıldız şeklinde kesilip üzerine eritilmiş yağ dökülür.Fırına verilir. Önceden hazırlanmış şerbeti ılıkken dökülür. Şerbet içine aldıktan sonra ikram edilir.Bayramlarda Arife günü akşamdan şerbeti dökülen baklava, bayram ziyaretine gidilen her evde mutlaka bulunur. Düğünlerde kız tarafın da damat tarafında gelen konuklara ikram etmek için mutlaka baklava yapılır. Kız evi tarafından bir tepsi de damada hediye edilir.
Hoşmerim
0
Höşmerim için evvelâ, farklı ama kolay bir tarif verelim. Önce, un ve yumurtayı yoğurup minik tanecikler hazırlayın. Bir tavaya sıvı yağ koyup orta ateşte az kavurun. Tanecikler biraz kavrulduktan sonra, dövülmüş ceviz içi de koyun, tekrar iyice kavurun. Sonra, tatlınızı bir başka kaba alıp ılıkken üzerine şerbet dökün. Tatlı soğuyunca ikram edin.

Kısaca tarifi: Bir tavaya, kaymak, tereyağı, tuz, karbonat ve suyu koyun. Biraz kaynatın. Elde ettiğiniz karışıma 3 su bardağı unu ilâve edin. Aralıklarla devamlı karıştırarak, 10-15dakika pişirin. Pişen hamurun etrafını toplayarak, altının da kızarmasını sağlayın. Tatlıyı, kızaran taraf üste gelecek şekilde servis tabağına alın. Üzerine toz şekeri serpin. İkram edeceğiniz tabaklara, kaşıkla aktararak sunun.
Peruhi
0
Mantı hamuru açılır. Kare şeklinde kesilen yufka içine süzme yoğurt ve nane karışımı konularak üçgen şekilde kapatılarak kaynayan suda haşlanır. Piştikten sonra üzerine tereyağı dökülerek servis yapılır.
Safranbolu Lokumu
0
Safranbolu lokumu anlatılmaz yaşanır, yolunuz düşerse çifte kavrulmuş safranbolu lokumu kesinlikle tavsiyedir.
Cevizli Keşli Yayım
0
Yayım (ev makarnası) yağ, kavrulmuş kıyma ve salça suyla kaynatılır. Kaynayan suya bir miktar yayım konularak pişirilir.
Etli Yaprak Dolması
0
Bölgede üzüm bağları çok olduğundan asma yaprağı da boldur. Yağlı kıyma, pirinç, bulgur ince kıyılmış soğan biraz tuz, karabiber ve salça ile hazırlanan iç, haşlanmış yapraklara özenle sarılır. Özellikle düğünlerde eş dost bir araya gelerek tencerelerle sarılan dolma, yufka ekmeğine sarılarak servis yapılır.
Kuyu Kebabı
0
Safranbolu'nun Güney bölgesinde yapılan bir kebap türüdür. Özel şekilde yapılmış kuyular odun yakılarak hazırlanır. Kuzular kancalarla kuyuya sallandırılır. Üzeri kapatılarak çamurla sıvanır. Kendi buharı ile piştikten sonra parçalanarak servis yapılır. Yolunuz düşerse safranbolu eski çarşıda yemeniz kesinlikle tavsiyedir.
Saranbolu Bükmesi
0
Özellikle hamur işleri yönünden zengin bir kültüre sahip olan Safranbolu' lu ailelerin hafta sonu keyfinin önemli bir parçasıdır. Kavrulmuş kıyma, ince doğranmış soğan, ıspanak veya pazı, biraz karabiberden oluşan iç, fırınlarda pide hamuru içine konularak pişirilir.Pişince üzerine tereyağı sürülür. Kiren şerbeti ile birlikte ikram edilir. Hafta sonlarının dışında cenaze evine eş dostları tarafından yaptırılır, mevlitlerde de ayranla birlikte konuklara ikram edilir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Cevapla
Sil
Vazgeçtim
Sil gitsin
Cevabınız gönderildi onaylandıktan sonra yayınlanacak.
Cevapla
İptal
Sil
Vazgeçtim
Sil gitsin
hiç kimse birşey yazmamış
Başka yorum yok